Crushing the Enemies of Metal Anniversary Tour ’22/’23

Μέσα σε κλίμα σκεπτικισμού παραλίγο να μην ήμουν μέρος μιας συναυλίας που περίμενα πάρα πολύ από την στιγμή που ανακοινώθηκε.

Ήμουν πολύ περίεργος να δω και να ακούσω τα αποτελέσματα μιας περίεργης συνεργασίας και καλλιτεχνικής συνεύρεσης, όπως αυτή των Καζάκων (υιού και πατήρ) και Manowar δείγμα της οποίας θα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά. Φυσικά όπως είναι αναμενόμενο όλες τις προηγούμενες μέρες, η αγωνία κορυφωνόταν για το set list που θα ακούσουμε.

Η μέρα και η στιγμή έφτασε και οι Αθάνατοι Επικοί πολεμιστές της νιότης μας προσγειώθηκαν εκκωφαντικά σε μια τεράστια σκηνή εκεί στο Φάληρο της Αθήνας στην Πλατεία Νερού, 22/06/2022. Μετά από τις ωραίες εμφανίσεις των υπολοίπων συγκροτημάτων που πλαισίωναν το παρών live (Rhapsody of Fire και Rotting Christ, Meden Agan).

H σκηνή αποκάλυψε, μετά την εισαγωγή και το πέσιμο των κουρτινών, το εντυπωσιακό θέαμα που πρόκειται να λάβει χώρα.

Η Μάχη ξεκίνησε με το κλασσικό για ξεκίνημα “Manowar” μετά το όμορφο intro. Οι προθέσεις φάνηκαν από την αρχή. Δεν θα είναι μια μέτρια βραδιά για το συγκρότημα της καρδιάς μας. Μάχες και έπη πρόκειται να ζωντανέψουν μέσα από έναν θρυλικό με πολλά κότσια τραγουδιστή που ζωντάνευε μέσα από την θεατρικότητα του, όλο τον επικό λυρισμό των κομματιών με απαράμιλλη δύναμη.

Τα “Dark Avenger”, “Defender” και “Gates of Valhalla” ακολούθησαν. Η συγκίνηση και η πώρωση έγινε η αφορμή το πλήθος να γίνει η καυτή λάβα από ένα ηφαίστειο που η σκηνή ενεργοποίησε φτύνοντας επικό ατσάλι με όλη την σημασία της λέξης.

Το θέαμα και η μουσική πανδαισία να συνεχίζεται. Ο ηθοποιός James Cosmo εμφανίζεται με την στολή από την ταινία “Braveheart”, απαγγέλει και αυτός με την επιβλητική του φωνή λόγια που θα φέρουν το “Sword of the Highlands” στην σκηνή. Συνέχεια με Bass Solo και ο De Maio να κάνει τα δικά του, ενώ το κοινό να είναι εκεί στις επάλξεις.

Η στιγμή έφτασε ο Κωσταντίνος Καζάκος, ντυμένος ως αρχαίος πολεμιστής μας βάζει αμέσως στο ταξίδι του Οδυσσέα, από το αντίστοιχο πόνημα που ετοιμάζουν οι Manowar, δηλαδή το νέο άλμπουμ που θα λέγεται “The Revenge of Odysseus” και από το οποίο μπορείς να ακούσεις δείγματα εδώ.

“Athena’s Theme”, “Telemachus – Part I”, “Where Eagles Fly¨, “Odysseus and Calypso – The Island of Ogygia” και  “Immortal” τα κομμάτια που ακούστηκαν από τον επερχόμενο δίσκο:

Τα περισσότερα ήταν preludes ή απαγγελίες που έφτιαξαν μια ιδιαίτερη και επιβλητικά επική ατμόσφαιρα. Ο Κωσταντίνος Καζάκος ήταν εκπληκτικός στο “Telemachus – Part I” , ενώ η ηχογραφημένη απαγγελία του Κώστα Καζάκου (πατέρα) στο “Odysseus and Calypso – The Island of Ogygia”. Σε όλα τα παραπάνω κόλλησε ιδιαίτερα αρμονικά το ντουέτο “Where Eagles Fly” με Eric Adams και Chiara Tricarico-, ενώ το “κυρίως πιάτο¨ ήταν φυσικά το “Immortal”, που άνετα μπαίνει στην λίστα με τους νέους Manowar ύμνους. Μελωδία και έπος, πραγματικά κάτι μεγάλο να ακούγετε για πρώτη φορά στα αυτιά μας και ένα τεράστιο θέαμα να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Η συνέχεια έφερε το “Warriors of the World United”. Ακολουθούν τα “Sign of the Hammer”, “Hail and Kill”, “The Dawn of Battle”, “Holy War” και τέλος “Fight Until We Die”.

To κλείσιμο ήταν όσο καλό έπρεπε να είναι. Τι εννοώ; Μα φυσικά “Battle Hymns” και τα μυαλά στα χέρια. Το πραγματικό τέλος ήρθε όμως με το encore με τα “The Glory of Achilles” και το υπέρ-δυνατό “Black Wind, Fire and Steel”.

Εν τέλη δεν αναφέρομαι στα λιγοστά αν και φανερά τεχνικά θεματάκια που υπήρχαν και αυτά στο live τους, ήταν πολύ λίγα για να προσμετρήσουν σε μια εμφάνιση σαν και αυτή.

Συμπέρασμα: Οι Θεοί προσγειώθηκαν στην Γη, οι Βασιλιάδες του Metal κρατούν για τα καλά τον θρόνο τους. Εμείς θα συγκινούμαστε για την μουσική τους και για τα όσα ακόμα μας δίνουν. Μόνο Manowar. Απλά γιατί μόνο αυτοί μπορούν.

Kings Of Metal απλά!

 

Για το Forgotten Scroll

Σάββας Πεσματζόγλου


 

Δες το set list εδώ.