Ο Tom Philips των While Heaven Wept συνεργάζεται εδώ και καιρό με την Cruz Del Sur Music και το αποτέλεσμα είναι αρκετές σημαντικές μπάντες του Αμερικάνικου Doom Metal underground των τελευταίων 20-25 ετών, να υπογράφουν συμβόλαιο με την Ιταλική Cruz Del Sur.

Τα παραδείγματα των Orodruin, Ogre και Pale Divine είναι χαρακτηριστικά και όσα δείγματα γραφής – κυκλοφορίες έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής ως καρποί αυτής της συνεργασίας είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογα -δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα ξαναπούμε για τους Orodruin και την δισκάρα τους έτσι; Για καλό και για κακό πάντως, τσέκαρε τι έχω γράψει εδώ και τι έχουμε κουβεντιάσει στο forum του Forgotten Scroll.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι προστίθενται στον κατάλογο μιας δυνατής Ευρωπαϊκής Metal εταιρίας, σημαντικά Doom Metal ονόματα που ήδη μετρούν χιλιόμετρα παρουσίας με demoγραφία και δισκογραφία -και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και live εμφανίσεις μακριά από τα Αμερικανικά σύνορα, στην Ευρώπη- δίνοντας το στίγμα τους μέσα στις έτσι και αλλιώς περίεργα δύσκολες στις ΗΠΑ συνθήκες, αποτελώντας κομμάτι μιας ευρύτερης -χωροταξικά- σκηνής που τις δύο τελευταίες δεκαετίας έχει περάσει αρκετές διακυμάνσεις, ναι στην Doom Metal σκηνή αναφέρομαι.

Και αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται θεωρίες  μπορώ να σου αναφέρω παραδείγματα όπως εκείνο το live των Iron Man επί Αμερικανικού -προφανώς- εδάφους που δεν έγινε ποτέ μιας και δεν πάτησε το πόδι του κανείς -ιστορία που μου κατέθεσε ο Alfonso Polo των Question Of Madness μιας ως ο ένας που πήγε μέχρι το club που θα γίνονταν η συναυλία-.

OK, τα πράγματα αλλάζουν θα μου πεις: Η γενικότερη -στα πλαίσια του underground- κατάσταση της αναβιώσεις του Heavy Metal στις ΗΠΑ με έμφαση στην Ευρωπαϊκή 80ς σχολή του, με τις νέες μπάντες, τα μικρά φεστιβάλ, τα κασέτοlabels αλλά και η παλιότερη ιστορία των reunions, όλα αυτά έχουν σίγουρα επηρεάσει και τον Doom Metal μικρόκοσμο. Νέες μπάντες εμφανίζονται είτε έχοντας μια ξεκάθαρη Doom Metal κατεύθυνση είτε κρατώντας ισορροπίες βάζοντας και το κλασσικό Heavy Metal στοιχείο έντονο στον ήχο τους, -σκέψου σε πόσους σημαντικούς δίσκους του 2019 συνάντησες την “Heavy Metal, combined with Epic Metal, combined with Doom Metal” φόρμουλα-. Δεν είναι όμως μόνο το νέο αίμα: αρκετές παλαιότερες μπάντες μοιάζουν να ξυπνάνε από κάποιου είδους λήθαργο.

Και εδώ είναι που έχει νόημα μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε αρχικά αυτές οι τελευταίες μπάντες -αλλά και νεότερες- να βρουν ένα νέο δισκογραφικό σπίτι αλλά και περισσότερες πόρτες ανοιχτές για την Ευρώπη, με τα άλμπουμ τους σε περισσότερες δισκοθήκες. Έτσι και αλλιώς ο Philips έζησε αρκετά από αυτά τα σχήματα στην γέννηση τους, στα 90ς, στα early 00s κτλ. Ο ρόλος του λοιπόν εδώ ως συνδετικός κρίκος μεταξύ σχημάτων και Cruz Del Sur είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστικός.

Στα μάτια τα δικά μου δε και αυτό το καταθέτω σαν προσωπική άποψη κυρίως, το να βλέπω όλα αυτά τα σχήματα συγκεντρωμένα κάτω από μια δυνατή ετικέτα αποτελεί και ένα είδους απολογισμού για τα πεπραγμένα μιας σκηνής -ή ενός κομματιού της αν προτιμάτε- που αν μη τι άλλο άντεξε στο χρόνο. Αλλαγή κεφαλαίου; Επόμενο level; Θα το δείξουν οι δίσκοι…

Το επόμενο σχήμα που μπήκε στον Cruz Del Sur κατάλογο ετοιμάζοντας ντεμπούτο είναι οι Καλιφορνέζοι Stygian Crown. Νεότερη χρονολογικά μπάντα σε σχέση με τις προηγούμενες που αναφέρθηκαν. Με αφορμή την ανακοίνωση για το επερχόμενο ντεμπούτο τους, θέλω να γράψω δύο λόγια τόσο για την μπάντα όσο για την μια και μοναδική -μα μνημειώδης για μένα- κυκλοφορία τος.

Το “Through Divine Rite” demo των Stygian Crown κυκλοφόρησε το 2018. Παρόλα αυτά αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στη σύνθεση τους θα ανακαλύψουμε ρίζες που μας πάνε αρκετά μακριά, πίσω στα 90ς.

Βλέπεις ο πνευματικός μπαμπάς της μπάντας δεν είναι άλλος από τον Rhett A. Davis, ντράμερ στην ίσως σημαντικότερη Doom / Death Metal που μας έδωσε η Καλιφόρνια και αναφέρομαι στους δυστυχώς διαλυμένους πλέον Morgion. Για την πορεία των Morgion θα χρειαζόμουν τόνους μελανιού αν ξεκινούσα να κάνω έστω και μια βασική αναφορά. Πάντως αν το Doom Metal ήταν υπόθεση που σε αφορούσε στα 90ς έχεις σίγουρα λιώσει τουλάχιστον τα “Among Majestic Ruin” και “Solinari” άλμπουμ τους. Όχι;

Οι μυημένοι σε Doom / Death σπήλαια, ίσως θυμούνται τον Rhett και από την συμμετοχή του στους Keen Of The Crow και Crimson Relic. Ο κατάλογος συμμετοχών του Rhatt σε σχήματα μεγαλώνει και άλλο παρόλα αυτά, και θα έλεγα με πολύ μεγάλη σιγουριά πως η θητεία του στους Death / Black Thrashers Gravehill -και στους Divine Eve που επίσης παντρεύουν Thrash, Black και Death Metal- πρέπει να αναφερθεί μιας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ήχο των Stygian Crown.

Ναι, υπάρχουν ακόμα δύο μέλη στο line up που προέρχονται από ακραίες μπάντες, ο Jason Thomas, μπασίστας των Gravehill και ο κιθαρίστας Andy Hicks που έρχεται από τους θεούς Morbid Eclipse -αν γουστάρεις σαλεμένο συνδυασμό Black με Thrash Metal τότε πρέπει να τσεκάρεις οπωσδήποτε το “Poison Winds” άλμπουμ τους του 2018-.

Οπότε έχουμε μια κατάσταση μιας μπάντας που θέλει να παίξει Doom Metal με 3 από τα 5 μέλη της να έχουν σοβαρή παρουσία σε άλλες ακραίες μπάντες. Και εκεί που θα περίμενε κανείς να τραβηχτεί -ίσως- μια διαχωριστική γραμμή, βλέπουμε τελικά πολλές από τις επιρροές και ένα μεγάλο μέρος του vibe με κεντρικό σημείο αναφοράς το Metal με πιο extreme κατευθύνσεις, να φιλτράρονται έξυπνα ως στοιχεία στον Stygian Crown ήχο. Ο Davis αναφορικά μιλά ξεκάθαρα για το ηχητικό πάντρεμα Candlemass με Bolt Thrower. Οπότε το στίγμα είναι σαφέστατο.

Το line up συμπληρώνουν ο κιθαρίστας Nelson Miranda και η τραγουδίστρια Melissa Pinion που θα φέρει όλες τις αφηγηματικά υμνικές φωνητικές αρετές της μέσα στο Stygian Crown μοτίβο.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται μουσικά στο “Through Divine Rite” demo προκαλεί πραγματικό σοκ. Τρία μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια που ανεβάζουν τον πήχη στα ύψη. Στιβαρό riffing που ελίσσεται έξυπνα παρόλα αυτά. Ναι υπάρχουν οι Candlemass και οι Black Sabbath σαν starting point επιρροές, φιλτράρονται όμως έξυπνα. Υπάρχει αυτή η σκοτεινή μελωδικότητα στα lead guitar parts, και το κυριότερο: όλα αυτά είναι δοσμένα με μια λογική που θα σε πάει κατευθείαν στα ακραία Metal μονοπάτια που λέγαμε πριν και μάλιστα στην τεχνική πολλές φορές εκδοχή τους με breaks, ρυθμικές εναλλαγές αλλά και τον σωστό όγκο στις κιθάρες.

Και πάνω από όλα αυτά έρχεται η φωνή της Melissa να απογειώσει στην κυριολεξία το υλικό. Αφηγηματικά υμνική, δημιουργεί τις πιο υπέροχες φωνητικές μελωδίες που θα μπορούσες να ζητήσεις από ένα Doom Metal τραγούδι. Η χροιά της την βοηθά πάρα πολύ αλλά αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι οι μελωδικές φωνητικές γραμμές που βγάζει στο προσκήνιο. Νότα την νότα πλέκει έναν αδιαπέραστο ιστό που κυριαρχεί ολοκληρωτικά πάνω στα κομμάτια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει εδώ.

Γενικά η μπάντα έχει δουλέψει στο έπακρο τα κομμάτια της: Δομές που κρατάνε τον ακροατή σε εγρήγορση,  ποικιλία στο riffing, ενδιαφέρουσα ρυθμική λογική, όγκος και να μην ξεχάσω να αναφέρω και το υπέροχο ακουστικό ιντερλούδιο που υπάρχει στην ομώνυμη “Through Divine Rite” σύνθεση. Η παραγωγή των τριών κομματιών είναι επίσης υποδειγματική.

Κλείνοντας θα πω πως πραγματικά αναρωτιέμαι: αν έχουμε αυτά τα δείγματα γραφής, εκτέλεσης και παραγωγής σε ένα demo του 2018, τι να περιμένουμε από το επερχόμενο full length του 2020;

Τα ραντάρ ανοιχτά λοιπόν. Stygian Crown. Το επόμενο κεφάλαιο σε μια σειρά από ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν στον Doom Metal κόσμο μιας Ιταλικής ετικέτας.

Photo: Liz / Lone Wolf Productions