Οι Ζηλωτές ήταν ένα είδος πολιτικού κόμματος, που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των χαμηλών τάξεων (μικροκαλλιεργητών, μικροϊδιοκτητών, εργατών και ναυτικών) απέναντι στους πλούσιους, τους υπερέχοντες και τους δυνατούς. Στα χρόνια παρακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας (13ος-14ος αιώνας), η Θεσσαλονίκη, αντίθετα από άλλες πόλεις, διατήρησε και αύξησε την πνευματική και την εμπορική της δραστηριότητα και γι’ αυτό της είχε δοθεί το προνόμιο να είναι αυτοδιοικούμενη. Εδώ λειτουργούσαν κατώτερα και μέσα σχολεία, αλλά και ανώτατες σχολές Μαθηματικών, Νομικής, Φιλοσοφίας και Ρητορικής. Τους μισθούς των δασκάλων τους μάλιστα πλήρωναν οι αρχές της πόλης. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε εδώ το κίνημα των Ζηλωτών, που ήταν πρωτόγνωρο για την αυτοκρατορία και την εποχή αυτή.

Οι ζηλωτές, η Θεσσαλονίκη.. Τι μπορεί να έχει το παραπάνω κείμενο από την Βικπαίδεια ως εισαγωγή σε ένα μουσικό άρθρο; Αν βάλω στο τραπέζι και λίγο ατσάλι από μια από της αγαπημένες μας Αμερικανικές πολιτείες, θα το κάνω πιο εύκολο; Διάβασε και θα καταλάβεις…

Από το Houston του Texas των ΗΠΑ μας έρχεται μια από τις πιο γοητευτικά παράξενες, ανατρεπτικές και ιδιαίτερες μπάντες της σκηνής.

Οι Z-Lot-Z βασικά Heavy Metal έπαιζαν, αλλά στον ήχο τους θα συναντήσει κανείς αρκετά Prog στοιχεία, περιπετειώδης δομές και έναν εντελώς δικό τους τρόπο αντίληψης στο κομμάτι του song writing.

Ένα demo μας έδωσαν το 1992. Από τις πρώτες νότες του “The Shadow” καταλαβαίνεις ότι εδώ δεν έχεις να κάνεις με την τυποποιημένη Heavy Metal μπαντούλα της διπλανής πόρτας. Μελωδίες, στακάτο και into the point riffing, πλήκτρα και ρεφραινάρες. Αυτά είναι τα βασικά Z Lot Z συστατικά.

Το ντεμπούτο “Tearing At Your Mind” θα έρθει 3 χρόνια αργότερα σε κοπή που θα κάνει η ίδια η μπάντα. Το ηχητικό τους μοτίβο κρατάει τις βασικές του σταθερές, παρόλα αυτά είναι ολοφάνερο πως η μπάντα έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα ψάχνοντας τον ήχο της. το riffing ακόμα πιο ενδιαφέρον, οι φωνητικές μελωδίες βγαίνουν μπροστά, ενώ οι παράξενα εξωτικές μελωδίες που ντύνουν κομμάτια όπως το “Eye Of The Beholder” είναι πλέον σήμα κατατεθέν των Z.

Στο “Soul Existence” του 1998 η μπάντα θα κρατήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν αναγνωρίσιμη και ιδιαίτερη. Η αίσθηση της μελωδίας, η φωνή, και κυρίως αυτή η περιπετειώδης αίσθηση στις συνθέσεις, τα πάντα είναι εδώ. Τραγούδια σημεία αναφοράς της πορείας τους όπως τα “Remember” -παίζει να είναι από τα αγαπημένα μου Z Lot Z έπη- και “Whirlwind” βρίσκονται σε αυτό το άλμπουμ.

Ντεμπούτο και demo θα επανακυκλοφορήσουν στις αρχές των 00ς από την Molten Metal USA. Το demo θα πάρει την μορφή Mini CD και θα βγει στην αγορά ως “92” (2000) θα έχει όμως ένα κομμάτι λιγότερο. Ο λόγος για το “Stay Alive” που θα μείνει έξω και θα δώσει την θέση του στο “In My Heart” που είναι ουσιαστικά κομμάτι που δεν μπήκε στο “Soul Existence”. Στο Mini CD εκείνο υπάρχει και ένα live video του “Shadow”.

Στην δε Molten Metal επανακυκλοφορία του ντεμπούτου (2002) ο ήχος είναι διαφορετικός σε σχέση με την αρχική έκδοση εξαιτίας του τότε re-mastering ενώ υπάρχουν σαν bonus 5 κομμάτια από το demo, το “Stay Alive” λείπει ξανά -μα γιατί το άφηναν έξω είναι κομματάρα-, ενώ ούτε το “In My Heart” outtake υπάρχει εκεί.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι τόσο τα first presses όσο και η επανακυκλοφορίες που έγιναν πριν σχεδόν 20 χρόνια είναι σε καθεστώς εξαφάνισης καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχει μάλλον επιτακτική ανάγκη, συγκέντρωσης, ταξινόμησης και συνολικής παρουσίασης του υλικού των Τεξανών. Και αυτό κάνει η Arkeyn Steel Records από την Θεσσαλονίκη. Με την διπλή ανθολογία “Power Of One” βάζει τα πράγματα σε τάξη.

Η συγκεκριμένη επανακυκλοφορία περιλαμβάνει ότι έχουν ηχογραφήσει οι Z-Lot-Z. Η εταιρία έχοντας στην διάθεση της τα αρχικά DAT από το ντεμπούτο και το demo, πιάνει δουλειά και μπαίνει στην διαδικασία ενός εντελώς καινούριου mastering. Για πρώτη φορά από το 1992 το demo -που αν θέλετε και την γνώμη μου είναι το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο στην ιστορία τους-, παρουσιάζεται στην ολότητα του με το πλήρες tracklist που περιέχει και το “χαμένο” “Stay Alive” κομμάτι. Το ντεμπούτο δείχνει πραγματικά τα δόντια του, με το νέο mastering ενώ το πρώτο CD του διπλού reissue κλείνει με το bonus outtake “In My Heart” για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος.

Ακούγοντας και τις εκ νέου remastered εκδοχές του υλικού από το δεύτερο άλμπουμ που κοσμεί το δεύτερο “Power Of One” CD μπορώ με σιγουριά να πω πως πλέον το υλικό “αναπνέει”, βγάζοντας μπροστά μια ιδιαίτερη δυναμική. Επιτέλους μπορώ να ακούω το “Remember” στο repeat απολαμβάνοντας τα Proggy τύμπανα του όπως έπρεπε να ακούγονται εδώ και χρόνια.

Για κερασάκι στην τούρτα στο δεύτερο CD υπάρχουν και 2 bonus live tracks. Η ζωντανά ηχογραφημένη εκτέλεση του “The Shadow” από το 92. Και η ακουστική εκτελεσάρα του “Shelter” από το Metalurgy τηλεοπτικό show Αμερικάνικης καλωδιακής, ξανά από το 92. Ε ναι βλέπεις τότε η τηλεόραση έβγαζε και καμιά Metal μπάντα. Σήμερα μόνο Τατιάνες.

Ακόμα μια αξιόλογη μπάντα από την ιστορία του Αμερικάνικου ατσαλιού, παρουσιάζεται όπως της πρέπει λοιπόν. Για λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία τους κτλ θα σας παραπέμψω στο booklet της επανακυκλοφορίας το οποίο θα σας καλύψει και με το παραπάνω. Εδώ σε πρώτη φάση γίνεται ένα πρώτο focus στην μουσική. Και ναι υπάρχουν αυτοί που ξέρουν από παλιά περί Z Lot Z, υπάρχουν αυτοί που ψάχνουν εδώ και χρόνια το υλικό της μπάντας και φυσικά εκείνοι που τους ακούν για πρώτη φορά. Η συγκεκριμένη επανακυκλοφορία έχει να δώσει σε όλους. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα που έλεγε και η διαφήμιση.

Υπομονή μέχρι τον Δεκέμβρη, οπού το CD θα δει το φως της μέρας.