ENFORCER (SWE) – Nostalgia (2023)

Κους-κους για τα άλμπουμ που γουστάρουμε.
Άβαταρ μέλους
aorpanos72

Re: ENFORCER (SWE) – Nostalgia (2023)

Δημοσίευση από aorpanos72 »

A μπράβο. Καμία σχέση. Οι γνωρίζοντες δεν θα τους πούνε ποτέ traditional HM...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος aorpanos72 την Κυρ 07 Μάιος 2023, 00:53, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
" When Hairspray Meet Shoulder Pad" Show at Mercury-radio.net
Άβαταρ μέλους
CountRaven

Δημοσίευση από CountRaven »

aorpanos72 έγραψε: Κυρ 07 Μάιος 2023, 00:39 A μπράβο. Καμία σχέση. Οι γνωρίζοντας δεν θα τους πούνε ποτέ traditional HM...
Συνεχίζουν να βγαίνουν προς τα έξω οι αλήθειες.
Ο παλιμπαιδισμός των νεώτερων μπαντών "είμαστε τόσο εκτός σκηνής αλλά ηχογραφούμε για την Metal Blade" μόνο underground δεν είναι. - Zippo190 - Forgotten Scroll Forum - 2018
Άβαταρ μέλους
aorpanos72

Τεσπά, καλώς υπάρχει το συγκεκριμένο κανάλι...εγώ έμαθα τους Blazon Stone από αυτο...για να μου φύγει η δίψα για νέο από running wild.
Άβαταρ μέλους
CountRaven

aorpanos72 έγραψε: Κυρ 07 Μάιος 2023, 00:56 Τεσπά, καλώς υπάρχει το συγκεκριμένο κανάλι...εγώ έμαθα τους Blazon Stone από αυτο...για να μου φύγει η δίψα για νέο από running wild.

Ζίππο βγες έξω από το account του aorpanou.
Ο παλιμπαιδισμός των νεώτερων μπαντών "είμαστε τόσο εκτός σκηνής αλλά ηχογραφούμε για την Metal Blade" μόνο underground δεν είναι. - Zippo190 - Forgotten Scroll Forum - 2018
Άβαταρ μέλους
aorpanos72

Πνίγηκα ρε με τον καπνό ...😂😂
Άβαταρ μέλους
Xstroyer

Δημοσίευση από Xstroyer »

Για μένα, ο όρος New Wave of Traditional Heavy Metal πρέπει να βρίσκει την ουσιαστική του βάση με την εμφάνιση των HammerFall και το κύμα που ακολούθησε, συμπεριλαμβανομένου του mid to late '90s underground που αγαπάμε, χωρίς να οριοθετείται από συγκεκριμένο ηχητικό στυλ. "Ιστορικά", ο όρος βρήκε την εφαρμογή του μετά την εμφάνιση των Enforcer και χρησιμοποιήθηκε για όλες τις νέες metal μπάντες που είχαν ως βασική επιρροή ή αναφορά το NWOBHM, Maiden, Saxon, Riot, ακόμα και αμερικάνικο '80s hard n' heavy ή speed metal. Σε αυτό το "κίνημα", το οποίο ουσιαστικά δεν είναι ένας συγκεκριμένος ήχος, αν και θεωρούμε ως αναφορά του το "τρεχαλατζίδικο" heavy metal και ένα συγκεκριμένο image, βρίσκονται και σχήματα όπως οι Skull Fist, White Wizzard, Air Raid, Ambush, Stallion, Cauldron και αμέτρητοι ακόμα, και άρχισε να χρησιμοποιείται στα late '00s - early '10s, τόσο στον Τύπο όσο και από μπάντες, με τους Enforcer να θεωρούνται οι "πρωτεργάτες". Ο όρος υπήρχε, τον χρησιμοποιούσαν, ακόμα και εγώ τον έχω χρησιμοποιήσει από τότε, ειδικά σε ένα πακέτο συνεντεύξεων που είχα κάνει το 2010 με Enforcer, In Solitude, Skull Fist, oπότε κάπου το είχα ήδη διαβάσει και αποδεχτεί ως ορολογία, ομοίως και οι μπάντες που είτε το δεχόντουσαν, είτε διαφωνούσαν με τη θέση τους σε αυτό το κίνημα.

Ως κίνημα λοιπόν, το NWOTHM μπορεί να έχει στον τίτλο του το "traditional heavy metal" αλλά κάτω από την ομπρέλα του περιλαμβάνει μια πληθώρα σχημάτων που μπορεί να είναι από hard rock μέχρι speed metal, αλλά το ουσιαστικό κοινό σημείο πρέπει να είναι η '80s επιρροή του ευρύτερο σκληρού ήχου.

Fast forward Keep It True 2023 όπου θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι η Μέκκα του χώρου: Τι είναι NWOTHM σήμερα; Ένας χώρος στον οποίο είδα 25χρονους με μπλουζάκια Winger και Bon Jovi (αυστηρά μέχρι New Jersey), ξασμένο μαλλί, στενό τζίν και μπότες. Περισσότερες γυναίκες και απο AOR - Ηard Rock συναυλία στην Αθήνα, τόσο κάτω από τη σκηνή, όσο και πάνω σε αυτή (π.χ. Blood Star, Smoulder, Solicitor, Messiah Force). Περισσότερα μπλουζάκια από νέες μπάντες σε σχέση με κλασικά σχήματα, ακόμα και σε ηλικίες 30 με 40. Τις παραδοσιακές δυνάμεις να βρίσκονται πάντα εκεί σε ραφτά και μπλούζες (Maiden, Priest, Riot, κτλ). Τους παραδοσιακούς 35 - 40+ τύπους με τα ραφτά Jag Panzer που έβλεπαν τους τύπους με μπλουζάκια Winger ή Cinderella και έλεγαν "look at that pussy". Κάποιες clean cut παρουσίες που στη πτσα τους όλα, τους νοιάζει μόνο η μουσική και απολαμβάνουν μόνο αυτό το κομμάτι, με αγορές και παρουσία μέσα στο venue. Κάποιες "Ι live in the '80s, maaaan" παρουσίες που βρίσκονται κυρίως στον εξωτερικό χώρο πίνοντας μπύρες και κάνοντας χαβαλέ (ανάμεσά τους και περισσότερες γυναίκες από αυτό που φαντάζεται κάποιος που δεν έχει πάει σε τέτοιες συναυλίες τα τελευταία χρόνια). Αρκετούς από τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ να απολαμβάνουν όλο αυτό το πράγμα, ανάμεσά τους και θρύλοι όπως ο Geoff Tate ο οποίος έκανε και τη πρωινή του βόλτα στο χώρο, ή ο James Rivera ο οποίος ήταν συνέχεια στο κόσμο ντυμένος βρυκόλακας και σχεδόν μεθυσμένος. Πολλοί άλλοι μεθυσμένοι, φυσικά. Και τέλος, τρελό κέφι, πράγμα που δείχνει πως υπάρχει παρόν και μέλλον ακόμα.

Όλο αυτό το πράγμα, χαρακτηρίζει το NWOΤHM σήμερα. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο.
Άβαταρ μέλους
CountRaven

Εγώ συνεχίζω να λέω πως ο όρος εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε πολύ αργότερα από το ξεκίνημα των Enforcer.

Και το παραπάνω δεν το λέω ως προϊόν στείρας επιμονής. Οι κλασσικοί όροι που χρησιμοποιούμε στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν ξεκινήσει από μπάντες που τους καρπώθηκαν οι ίδιες. Venom, Black Metal, Candlemass, Epic Metal / Epic Doom Metal κτλ κτλ.

Δεν έχουμε κάτι τέτοιο εδώ.

Εδώ υπάρχει η περίπτωση της ταύτισης μιας μπάντας με έναν όρο από τον τύπο μεταγενέστερα, τολμώ μάλιστα να πω και επιλεκτικά ή υπό συνθήκες κυρίως γιατί ποτέ, κανείς δεν όρισε μουσικά τι στο πούτσο είναι αυτό το NWOTHM. -Ναι παραμένω σταθερά στο μουσικό κομμάτι-.

Η πρώτη περίπτωση για μένα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ωραία η ανάλυση του @Xstroyer και πολύ σωστή η αναφορά στους Hammerfall -οι οποίοι έδωσαν και μια νέα διάσταση κάνοντας ακόμα πιο viral στα τότε ακροατήρια τον όρο "true metal" -με ανάλογο κίνημα μπαντών και τότε-.

Παρόλα αυτά εγώ θα παραμείνω στο μουσικό κομμάτι, τονίζοντας την μετριότητα των 9 στις 10 κυκλοφορίες του είδους - οπότε όπως ανέφερα και παραπάνω εγώ δεν τοποθετώ τους αγαπημένους Enforcer σε αυτή τη χαβούζα, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια σαν ακροατής.

Ως ιστορικό κριτήριο συνεχίζω να κρατώ την μετά - Enforcer χρήση του όρου, οπότε είμαι ok.

Μπορούν να γράψουν και οι υπόλοιποι, εγώ θα παραμείνω στις θέσεις μου και χαίρομαι που για ακόμα μια φορά διαφωνούμε. Θα χαιρόμουν και να συμφωνούσαμε, αυτό είναι το νόημα του διαλόγου άλλωστε.
Άβαταρ μέλους
CountRaven

μπλουζάκια Winger και Bon Jovi (αυστηρά μέχρι New Jersey),
Τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι του forgotten-lak.net για αυτό;
Άβαταρ μέλους
Xstroyer

Όπως και το NWOBHM που παρότι έχει το "heavy metal" μέσα στο τίτλο αλλά στην ουσία είναι ένα κίνημα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο με μπάντες από Shiva μέχρι Satan, και rock μέχρι αυτό που έκαναν οι Venom, έτσι και το NWOTHM είναι κάτι γενικότερο αλλά οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν ως ηχητικό προσδιορισμό από τα τέλη των '00s που εμφανίστηκε δειλά δειλά, για να χαρακτηρίσουν ένα συγκεκριμένο ύφος, με νεώτερες μπάντες, αλλά και σχήματα που είχαν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα.

Το παράδοξο για μένα είναι ότι έχει ξεμείνει αυτός ο όρος, χρησιμοποιείται ακόμα μια δεκαετία+ μετά, γίνεται πιο έντονος όσο περνάνε τα χρόνια, και δεν βρίσκω λόγο σε αυτό πλέον, μιας και δεν πρόκειται για ένα αυστηρό και περιορισμένο μουσικό ιδίωμα κατ εμέ, ενώ πολλές από τις πρώτες του μπάντες, είναι ήδη κάτι "παλιότερο". Ίσως αρκετά μέτρια συγκροτήματα της γειτονιάς που πρώτα βγάζουν φωτογραφίες και μετά κυκλοφορούν τη μουσική τους, θέλουν να ανήκουν κάπου και το κάνουν σημαία τους. Ίσως φταίνε και τα media που ακόμα το χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν μουσικά κάποια σχήματα, ίσως και κάποια κανάλια, blog, sites που το έχουν ως όνομα.

Κλείνοντας, όπως και το NWOBHM περιλαμβάνει σχήματα τα οποία (τα ίδια) δεν θεωρούν τον εαυτό τους μέρος του (π.χ. Venom) ή άλλα το κάνουν σημαία τους ακόμα και δεκαετίες μετά ενώ στην εποχή του ήταν πανάγνωστοι ή δισκογράφησαν μετά το χρονικό του πλαίσιο, κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνεται και με το NWOTHM. Παράλληλα, αρκετά media και οπαδοί, μπορεί να έχουν διαφορετική προσέγγιση και άποψη, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα.

Και μιας και όλο αυτό ξεδιπλώνεται σε ένα νήμα που αφορά τη νέα κυκλοφορία των Enforcer, ας δούμε πως περιγράφει η Nuclear Blast που κυκλοφορεί το Nostalgia, αυτό το πόνημα: The blindsiding new studio album "Nostalgia", featuring 13 heavy metal anthems, throws ENFORCER back to their speed metal roots. Fusing extreme guitar riffing with catchy stadium choruses, ENFORCER are out to conquer the world with their sixth and most hotly anticipated album to date.

Εταιρεία, μπάντα, οπαδοί, περαστικοί, μεταλλάδες, ροκάδες, όλοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη και να βρίσκουν λάθη παντού, αναλόγως με το πως αντιλαμβάνονται τον σκληρό ήχο σήμερα, ή αν έχουν ξεμείνει στο πως ήταν κάποτε. Ακόμα και εγώ, όταν έλεγαν οι Εcclesia ότι παίζουν doom metal, έλεγα "όχι ρε μάγκες, δεν παίζετε doom metal". Έτσι και στους Enforcer και τους κάθε Enforcer, θα μπορούσε να πει κάποιος, κάτι άλλο. Το αν ξέρει ή καταλαβαίνει καλύτερα τη μουσική της μπάντας από την ίδια τη μπάντα, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Άβαταρ μέλους
aorpanos72

Αυτό με τους Hammerfall το θυμάμαι και εγώ... Έχετε δίκιο. Αλλά έγινε τελικά "συνείδηση" στην εποχή και την σειρά (που λέγαμε στο στρατό) των Enforce etc.

Tι να έχουμε να πούμε...ο κόσμος αγαπάει τα 80s και θα τα αγαπάει στον αιώνα τον άπαντα. Αυστηρά μέχρι το new jersey που είπε και ο αδελφός xstroyer. (Φαντάσου έχω μπλούζες από τη μεταγενέστερη εποχή τους και ντρέπομαι να τις φορέσω.) Το εντυπωσιακό είναι ότι το είδος που "κατέστρεψε" το hair /Glam αλλά έκανε κακό συνάμα και στο Heavy Metal δεν εμφανίζεται πουθενά...
Άβαταρ μέλους
CountRaven

Και μιας και όλο αυτό ξεδιπλώνεται σε ένα νήμα που αφορά τη νέα κυκλοφορία των Enforcer, ας δούμε πως περιγράφει η Nuclear Blast που κυκλοφορεί το Nostalgia αυτό το πόνημα: The blindsiding new studio album "Nostalgia", featuring 13 heavy metal anthems, throws ENFORCER back to their speed metal roots. Fusing extreme guitar riffing with catchy stadium choruses, ENFORCER are out to conquer the world with their sixth and most hotly anticipated album to date.

Εταιρεία, μπάντα, οπαδοί, περαστικοί, μεταλλάδες, ροκάδες, όλοι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη και να βρίσκουν λάθη παντού, αναλόγως με το πως αντιλαμβάνονται τον σκληρό ήχο σήμερα, ή αν έχουν ξεμείνει στο πως ήταν κάποτε. Ακόμα και εγώ, όταν έλεγαν οι Εcclesia ότι παίζουν doom metal, έλεγα "όχι ρε μάγκες, δεν παίζετε doom metal". Έτσι και στους Enforcer και τους κάθε Enforcer, θα μπορούσε να πει κάποιος, κάτι άλλο. Το αν ξέρει ή καταλαβαίνει καλύτερα τη μουσική της μπάντας από την ίδια τη μπάντα, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.

Ακριβώς εδώ είναι το θέμα. Και ειδικά στη τελευταία φράση. Στην ίδια την μπάντα.

Και στην εταιρία που την εκπροσωπεί.

Ποτέ σε κανένα press release τους δεν είδα τον όρο NWOTHM. Ακόμα και στα μεταγενέστερα άλμπουμ, όταν η χρήση του όρου ήταν στο ζενίθ.

Ξέρουν πολύ καλά και οι ίδιοι και οι γραφιάδες της Blast πως να χαρακτηρίσουν την Enforcer μουσική.

Δεν έχουν ανάγκη να καρπωθούν καμία σημαία πρωτεργάτη ενός ψεύτο hype όρου γιατί απλά γαμανε.

Αν έβλεπαν ότι έχει κάποιο νόημα τότε ίσως και να το έκαναν.

Άρα εδώ εγώ τουλάχιστον βλέπω πως ταυτίζομαι με αυτά που λέγονται από τα επίσημα χείλη. Και ότι δεν είμαι στον κόσμο μου.
Άβαταρ μέλους
aorpanos72

Βγήκε ο συντάκτης από μέσα του @Xstroyer ....τι σεντόνι είναι αυτό 😂
Άβαταρ μέλους
CountRaven

των Enforce etc.
- Enforcer λέγονται.

- Ώχου μωρέ μαλάκα πως κανείς έτσι για ένα r. Λοιπόν τέλος, να πάμε KIT του χρόνου, ο @Xstroyer λέει πως έχει και γκομενάκια με ΜπονΤζοβι μπλούζες από τη true εποχή.
Άβαταρ μέλους
aorpanos72

Ναι ρε. Θα κάτσω 12 ώρες όρθιος για δύο μέρες...και μετά θα γυρίσω Αθήνα με το ασθενοφόρο...
Άβαταρ μέλους
Xstroyer

CountRaven έγραψε: Κυρ 07 Μάιος 2023, 14:54
Ξέρουν πολύ καλά και οι ίδιοι και οι γραφιάδες της Blast πως να χαρακτηρίσουν την Enforcer μουσική.
Το NWOTHM δεν είναι μουσικός όρος, όπως δεν ήταν και το NWOBHM και να σημειώσουμε πως η εταιρεία (και η μπάντα κατ επέκταση) μιλάνε για "13 heavy metal anthems" και "speed metal roots" ενώ στο album μάλλον δεν ακούμε μόνο αυτά...

Αυτό δείχνει 2 πράγματα: ασχετοσύνη από τη πλευρά της μπάντας και της εταιρείας που δεν καταλαβαίνουν πως εκεί βρίσκεται και μελωδικό metal ή αυτό που εν τέλει δεν το λες και εντελώς "traditional heavy metal" (τα γράψατε και παραπάνω) ή πολύ απλά, υπάρχει η '80s mentality που όλα αυτά ήταν ένα πράγμα, το (hard and) heavy metal. Πες το Saxon, Dokken, Accept, Ratt, Europe, Q5, Judas Priest, Ozzy, Dio, Τwisted Sister, WASP, όλα αυτά που τότε τα χαρακτήριζαν απλώς ως heavy metal, μιας και αυτό που ΤΩΡΑ λέμε hair metal, ήρθε στα '90s ως όρος - "ανάγκη" για να διαχωριστεί και να γίνει πιο συγκεκριμένο το παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στα '90s έγινε της πτνας από τα υποείδη και τους διαχωρισμούς.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Metal Κυκλοφορίες”