Η σκοτεινή λογοτεχνία του τρόμου: Ιστορική αναδρομή, εκπρόσωποι, βιβλία

Μυθιστορήματα, πεζά, ποίηση, κόμιξ, διηγήματα, κλπ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Lilith
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: Σάβ 30 Δεκ 2017, 23:07

Η σκοτεινή λογοτεχνία του τρόμου: Ιστορική αναδρομή, εκπρόσωποι, βιβλία

Δημοσίευση από Lilith »

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από ενα άρθρο που είχα γράψει κάποτε και επειδή είναι αρκετά μεγάλο για να αναρτηθεί εδώ επιλέγω δυο λόγια από κάθε παράγραφο αναφέροντας κάποια έργα και αφήνω αρκετά εκτός διότι αν το ποστάρω όλο δεν θα το διαβάσει κανείς :P

Α. Εν αρχή ην το γοτθικό Σκότος…

Η ατμόσφαιρα είχε γίνει απόκοσμα πνιγερή, τρεμουλιαστές σιλουέτες άρχισαν να έρπουν, αποκρουστικές υπερφυσικές σκιές ξεπρόβαλλαν δειλά και δαιμονικά χερουβίμ ξεπηδούσαν από τα υποχθόνια τους φέρετρα - ήταν το έτος ορόσημο για την ιστορία της λογοτεχνίας, καθώς γεννιόταν το πιο τερατόμορφο και μακάβριο της τέκνο, η σκοτεινή πεζογραφία του τρόμου. Οι ερεβώδεις σάλπιγγες αντηχούσαν για πρώτη φορά το 1764, στους σκοτεινούς διαδρόμους ενός μεσαιωνικού παλατιού, του «Castle of Otranto»....

Τα πρώτα μυθιστορήματα τρόμου εμφανίστηκαν στα μέσα του 18ου αιώνα και ήταν εμφανώς επηρεασμένα από την λαϊκή γοτθική παράδοση και τις δαιμονισμένες δοξασίες και σκοταδιστικές δεισιδαιμονίες του χριστιανισμού όπως η παραμυθένια ανατολίτικη εκδοχή του Φάουστ, «Vathek» (1786) του William Beckford, τα «ρομάντζα» τρόμου «The Mysteries of Udolpho» (1794) και το «The Italian» (1797) της Ann Radcliffe καθώς και το «διαβολικά» ατμοσφαιρικό αριστούργημα «The Monk: A Romance» ( 1796) του βρετανού Matthew Gregory Lewis - ίσως το αρτιότερο και καλλιτεχνικά ποιοτικότερο μυθιστόρημα στην ιστορία της κλασσικής λογοτεχνίας τρόμου.

Ήταν η σειρά της Mary Shelley να μας στοιχειώσει με το πρώτο έργο επιστημονικής φαντασίας, το τερατουργηματικό «Frankenstein: The Modern Prometheus » (1818) και του Robert Louis Stevenson να μας συγκλονίσει με την μακάβρια, ψυχολογικά «δισυπόστατη» ανατομία του «Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde» ......

Β. Ο Ποιητής του μακάβριου, ο Άρχοντας του τρόμου και οι «υπόλοιποι»….

Ο 19ος αιώνας στιγματίστηκε κυρίως από τον Edgar Allan Poe (1809- 1849), με τα «λυρικά» ανατριχιαστικά κομψοτέχνηματα Ligeia (1838) , The Narrative of Arthur Gordon Pym (1838), The Fall of the House of Usher (1839), The Masque of the Red Death (1842), The Pit and the Pendulum (1842), The Black Cat (1843) και The Cask of Amontillado (1846).

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του απέθαντου πορθητή "Vlad Tepes" μετουσιώθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική περιγραφικότητα, στο μοναδικό συγγραφικό επίτευγμα του Bram Stoker "Dracula".....

Ο παράξενος μυστικιστής Arthur Machen συνήθιζε να εκφράζει τις προσωπικές του πεποιθήσεις και εμπειρίες μέσα από την ιδιόμορφη συγγραφική του πένα. Κατά συνέπεια, οι μεσαιωνικές, Κέλτικες και Παγανιστικές του αναζητήσεις είναι εμφανέστατες σε πολλά έργα του με σημαντικότερα κατά την γνώμη μου τα "The terror", “The White People” και "The novel of the black seal".

Ακολουθεί ο Lord Dunsany,ο οποίος μας άφησε μια πλούσια κληρονομιά 70 περίπου έργων, όπως το "While the Sirens Slept" και το "The Book of Wonder" και κατά τον Lovecraft η μεγαλειώδες του γραφή ήταν το κλειδί πού ξεκλείδωνε τα απόμακρα και απροσπέλαστα δωμάτια των ονείρων μας.

Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ο κόσμος συνταράχτηκε από την «παλιρροϊκή» εισβολή των δύο παγκοσμίων πολέμων και υπό αυτό το «κτηνώδες» υπόβαθρο, ο H. P. Lovecraft (1890- 1937) μεγαλούργησε, με την μεταστοιχείωση του ορθολογικού και του φυσικού, σε ανορθολογικά ακατανόητο και ανατριχιαστικά αφύσικο.

Η δημιουργική φρικιαστική φαντασία του Λαβκραφτ με τα Dagon ( 1922), The Colour out of Space (1927), The Call of Cthulhu (1928), The Dunwich Horror (1929), The Dreams in the Witch House (1933), From Beyond (1934), At the Mountains of Madness (1936), The Shadow over Innsmouth (1936), The Haunter of the Dark (1936), The Shadow Out of Time (1936), The Thing on the Doorstep (1937), The case of Charles Dexter Ward (1941) και The Dreamquest of Unknown Kadath (1943)......

Εικόνα

Ακόλουθος του Lovercraft και επηρεασμένος από τα εφιαλτικά του βιώματα, ο Clark Ashton Smith εκδίδει το 1929 το βιβλίο του "The Double Shadow and Other Fantasies"...ένα έργο πλημμυρισμένο στο αίμα, τον θάνατο, την καταδίκη και την χαρακτηριστική παραδοξότητα της σκληρότητας.

Το 1928 και μετά από τις σελίδες του περιοδικού "Weird Tales" οι αναγνώστες συνάντησαν για πρώτη φορά τον αντισυμβατικό, περιπλανώμενο ξιφομάχο Solomon Kane και η τεράστια επιτυχία της παγερής και βάρβαρης όψης του πολεμιστή, πυροδότησε την συγγραφή πολλών ακόμα διηγημάτων από τον Robert Ervin Howard .

Ο ήρωας πού έμελλε όμως να εκτινάξει την συγγραφική δόξα του Howard ήταν ο "Conan" o Κιμμέριος πολεμιστής. Το βιβλίο "Conan The Conqueror"είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον βάρβαρο, ατσάλινο, ατρόμητο και αμείλικτο ήρωα. Βαθύτατα επηρεασμένος από τον Lovecraft,ο συγγραφέας Fritz Reuter Leiber ήταν αυτός που πρότεινε τον όρο "Sword & Sorcery" για το ξεχωριστό αυτό genre του Φανταστικού.

O Graham Masterton έθεσε τούς ήρωες του αντιμέτωπους πρόσωπο με πρόσωπο με τα πιο τρομακτικά δημιουργήματα της αρχαίας μυθολογίας και από τα έργα του ξεχώρισαν τα "Revenge of the Manitou","Evidence of Angels" ...

Στην πορεία εμφανίζεται ο Jack Ketchum..o συγγραφέας πού συγκλόνισε τούς αναγνώστες του με το αποτρόπαιο, ανήθικο και φρικιαστικό "Girl Next Door". Η ανθρώπινη σκληρότητα και η νοσηρότητα των περιγραφών του απαιτούν γερό στομάχι για κάποιον πού θέλει να μυηθεί στις αμείλικτα, αληθοφανείς ιστορίες του βιβλίου του.

Τελειώνοντας θα αναφέρω και τον Neil Gaiman με τα καταπληκτικά "Stardust"-"The Graveyard Book" και το "The Sandman" μέσα στο οποίο ο Gaiman μπλέκει ευφυέστατα και μαγικά διάφορες μυθολογίες χωρών, ιδεολογίες, δόγματα και αγκιστρώνεται στις ψυχές των ανθρώπων σαν βιρτουόζος των πιο σκοτεινών τούς σκέψεων!

Γ. Ο μοντέρνος τρόμος…

Από την δεκαετία του ‘50 και ύστερα.. Εξαιρετικοί συγγραφείς εκείνης της μεταιχμιακής περιόδου είναι ο βρετανός αριστοτέχνης των αέρινων φαντασμάτων, Montague Rhodes James, με το μυστηριώδες «Ghost Stories of an Antiquary»( 1904), ο Guy Endore με το «The Werewolf of Paris» (1933), ο Fritz Leiber με το Conjure Wife (1943), καθώς επίσης και η Daphne du Maurier που αναβίωσε το ρομάντζο των κλασικών γοτθικών έργων με την «Rebecca» (1938)....
the Castle».

Τα κορυφαία του έργα του King είναι: «The Shining» ( το κορυφαίο σύγγραμμα κατά τους κριτικούς της λογοτεχνίας τρόμου ), «Salem’s Lot», «The Stand»,«Christine», «Pet Sematary», «Misery» και ίσως το μοναδικό πρωτότυπα εφευρετικό του έργο, το «It».

...Από όλους τους σύγχρονους συγγραφείς, εκείνος που είναι αντάξιος του Κινγκ, αν όχι καλύτερος, είναι ο Άγγλος Clive Barker. Τα περισσότερα του έργα - The Books of Blood, The Damnation Game, Weaveworld, The Hellbound Heart, Everville, Cabal, The Great and Secret Show, The Thief of Always – κινούνται μεταξύ αιματοβαμμένου διαστροφικού ρεαλισμού και του σκοτεινού εφιαλτικού φάνταζι.


And I will show you something different from either
Your shadow at morning striding behind you,
Or your shadow at evening rising to meet you;
I will show you fear in a handful of dust.
The Waste Land, 'The Burial of the Dead'
T. S. Elliot
From the ashes, a fire shall be woken
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken
The crownless again shall be king...
Άβαταρ μέλους
white_knight
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: Τετ 07 Μαρ 2018, 16:33
Επικοινωνία:

Re: Η σκοτεινή λογοτεχνία του τρόμου : Ιστορική αναδρομή,εκπρόσωποι,βιβλία

Δημοσίευση από white_knight »

Ψιλοspammaρω τώρα αλλα επειδή εχει λιγο σχέση με το θέμα,ψάχνω 3 βιβλία απο την σειρά βιβλιοθήκη του τρόμου για να την συμπληρώσω.Αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει:

Εικόνα

21) ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΤΙΒΙΛ
40) Ο ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΣΑΛΕΜΣ ΛΟΤ Β'
46) Ο ΔΑΙΜΩΝ
Άβαταρ μέλους
LuciferSteele
Δημοσιεύσεις: 6992
Εγγραφή: Κυρ 31 Δεκ 2017, 10:24

Re: Η σκοτεινή λογοτεχνία του τρόμου : Ιστορική αναδρομή,εκπρόσωποι,βιβλία

Δημοσίευση από LuciferSteele »

ρε θηρίο τα μάζεψες όλα??
We scribe in the dark of the night our Black Steele
The evil rite of the black and the light We now reveal to you
Άβαταρ μέλους
white_knight
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: Τετ 07 Μαρ 2018, 16:33
Επικοινωνία:

Re: Η σκοτεινή λογοτεχνία του τρόμου : Ιστορική αναδρομή,εκπρόσωποι,βιβλία

Δημοσίευση από white_knight »

LuciferSteele έγραψε: Σάβ 10 Μαρ 2018, 11:21 ρε θηρίο τα μάζεψες όλα??
Ναι,μου είχε κάτσει καλά και τα πρώτα που χα πάρει,καμια 25αρια με 30 τα χα βρει σε τοπίκο εδω βιβλιοπωλείο,στο ευρω.
Άβαταρ μέλους
Lilith
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: Σάβ 30 Δεκ 2017, 23:07

Re: Η σκοτεινή λογοτεχνία του τρόμου: Ιστορική αναδρομή, εκπρόσωποι, βιβλία

Δημοσίευση από Lilith »

Πολύ ωραία συλλογή. Μακάρι να βρείς και τα υπόλοιπα !
From the ashes, a fire shall be woken
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken
The crownless again shall be king...
Άβαταρ μέλους
white_knight
Δημοσιεύσεις: 596
Εγγραφή: Τετ 07 Μαρ 2018, 16:33
Επικοινωνία:

Re: Η σκοτεινή λογοτεχνία του τρόμου: Ιστορική αναδρομή, εκπρόσωποι, βιβλία

Δημοσίευση από white_knight »

To αγαπημένο μου βιβλίο τρόμου τουλάχιστον στα πιο σύγχρονα είναι το "Αυτοι που πότε δεν κοιμούνται" του masterton.Το τελευταίο στο είδος που διάβασα και το θεωρώ φοβερο ειναι το παρακάτω:
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία”