MELAN SELAS (GR) - Zephyrean Hymns (2023)
- CountRaven
MELAN SELAS (GR) - Zephyrean Hymns (2023)

Ένα συγκινητικά υπέροχο άλμπουμ επικού Black Metal παιγμένο με τον Ελληνοπρεπή τρόπο, τιμώντας την σχολή που αναπτύχθηκε στη χώρα μας μέχρι τα μέσα των 90ς και από κάποιες επιλεγμένες μπάντες λίγο αργότερα-.Melan Selas is a music project formed in 2015 in Trikala, Greece. It is consisted of D.K. and Astraea. The first project’s work was released as an E.P. on April of 2016. ῬΕΟΝ followed released on vinyl format on May of 2018 and on September of 2019 full length album ΦΑΟΣ came out. Melan Selas music genre is defined as black metal with epic and atmospheric elements, as well as some thrash ones.
Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο Hellenic Black Metal μιας και έχει αρχίσει να ξεφτιλίζεται τελευταία από διάφορους φλώρους και facebook ομαδούλες. Επιπλέον όταν αυτός ο ήχος άκμασε, ο όρος δεν υπήρχε καν και καλά έκανε.
Από την άλλη εδώ έχουμε μια μπάντα που αντιμετωπίζει με σεβασμό την μουσική κληρονομιά της και την στιχουργική της η οποία πραγματεύεται θέματα για την Αρχαιότητα, τη φύση, την φιλοσοφία κτλ.
Ο Δημήτρης Κοντογιάννης από τους Katavasia, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλα τα όργανα, το ίδιο και η Astraea στα φωνητικά. Οι απαγγελίες της δε, ανατριχιαζουν.
Με την κυκλοφορία αυτή ένιωσα ότι είναι στο 97-98 και ανακαλύπτω αυτή τη θαυμάσια μπάντα από τα Τρίκαλα.
Ένιωσα νοσταλγία γιατί το Black Metal τότε στη χώρα μας έσφυζε από ζωή και έμπνευση. Ευτυχώς υπάρχουν μπάντες που κρατάνε αναμμένη τη φλόγα.
Επίσης το "Trumpets of Ear" είναι η καλύτερη μίξη Hellhamner / Aura Noir που θα ακούσετε τελευταία. Δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ, άλματα σπάει, εξάλλου η μπάντα έχει και κάποια διάσπαρτα thrash στοιχεία στον ήχο της, σε κάποια κομμάτια. Δε με χαλάνε. Και ναι να ακούσετε και τι παλιότερο υλικό τους. Έχουν αλλά δύο άλμπουμ και ένα EP.
-
Επίσης θέλω να κάνω και την εξής διαπίστωση:
Πόσο βιωματικά το αντιμετωπίζει η Ελληνική επαρχία το Black Metal ρε φίλε! Το μεγαλύτερο μέρος των αξιόλογων κυκλοφοριών που ακούω από τα μέρη μας προέρχεται μακριά από τη πρωτεύουσα:
Την στιγμή που ο μέσος Αθηναίος στονεράς / έντεχνος -τα ίδια σκατά, η ίδια φάρα είστε-, ψάχνει "αποδράσεις" στα πανηγύρια της Ικαρίας για να βρει "επαφή με την παράδοση" -πάντα με την πιστωτική του μπαμπά φυσικά, ο -ένας, δύο- Θεσσαλός -βάλε ότι μέρος θες- χρησιμοποιεί την τέχνη του Black Metal στην οποία είναι ταγμένος, ως το απόλυτο βιωματικό όχημα που περικλείει μέσα το γίγνεσθαι του κάθε τόπου -όχι με μια καρμπόν τοποθέτηση μέσα στα κομμάτια ντε και καλά (φάση προηχογραφήμενα κλαρίνα ξέρωγω), αλλά με μια αύρα η οποία αγκαλιάζει την μουσική-.
Εργοστάσιο / δουλεία όλη μέρα και το βράδυ, τζάκι, τσίπουρο και Black Metal riffing, από τα Τρίκαλα μέχρι την Πτολεμαΐδα και από την Καλμάτα μέχρι του διαόλου τη μάνα, το Black Metal μπορεί να είναι πραγματικό μέσο έκφρασης για μια χούφτα ανθρώπων και το υπόγειο δίκτυο που στήνουν μεταξύ τους και με άλλους ομοϊδεάτες εκτός συνόρων -συνεργασίες ή απλή ανταλλαγή έργων-, δεν ξέρω εγώ έτσι το νιώθω το σκηνικό. Είμαι και στη Σύρο φυσικά στην απόλυτη Ελληνική επαρχεία που αν πεις ότι ακούς Metal σε περνάνε και για τρελό, δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό, μάλλον όχι.
Ο παλιμπαιδισμός των νεώτερων μπαντών "είμαστε τόσο εκτός σκηνής αλλά ηχογραφούμε για την Metal Blade" μόνο underground δεν είναι. - Zippo190 - Forgotten Scroll Forum - 2018
Re: MELAN SELAS (GR) - Zephyrean Hymns (2923)
Σέρνω τα νυχια μου πάνω στα μαγουλά μου και γυμνώνω τα δόντια μου.
Εραστής του έντεχνου μεταλλικού ήχου.
- CountRaven
ΞΥΣΕΤΗΜΟΥΡΗΣΟΥ.
Ο παλιμπαιδισμός των νεώτερων μπαντών "είμαστε τόσο εκτός σκηνής αλλά ηχογραφούμε για την Metal Blade" μόνο underground δεν είναι. - Zippo190 - Forgotten Scroll Forum - 2018
- Bersekeros
Εξαιρετικό κείμενο @CountRaven για άλλη μια φορά.CountRaven έγραψε: ↑Παρ 10 Νοέμ 2023, 14:44
Πόσο βιωματικά το αντιμετωπίζει η Ελληνική επαρχία το Black Metal ρε φίλε! Το μεγαλύτερο μέρος των αξιόλογων κυκλοφοριών που ακούω από τα μέρη μας προέρχεται μακριά από τη πρωτεύουσα:
Την στιγμή που ο μέσος Αθηναίος στονεράς / έντεχνος -τα ίδια σκατά, η ίδια φάρα είστε-, ψάχνει "αποδράσεις" στα πανηγύρια της Ικαρίας για να βρει "επαφή με την παράδοση" -πάντα με την πιστωτική του μπαμπά φυσικά, ο -ένας, δύο- Θεσσαλός -βάλε ότι μέρος θες- χρησιμοποιεί την τέχνη του Black Metal στην οποία είναι ταγμένος, ως το απόλυτο βιωματικό όχημα που περικλείει μέσα το γίγνεσθαι του κάθε τόπου -όχι με μια καρμπόν τοποθέτηση μέσα στα κομμάτια ντε και καλά (φάση προηχογραφήμενα κλαρίνα ξέρωγω), αλλά με μια αύρα η οποία αγκαλιάζει την μουσική-.
Εργοστάσιο / δουλεία όλη μέρα και το βράδυ, τζάκι, τσίπουρο και Black Metal riffing, από τα Τρίκαλα μέχρι την Πτολεμαΐδα και από την Καλμάτα μέχρι του διαόλου τη μάνα, το Black Metal μπορεί να είναι πραγματικό μέσο έκφρασης για μια χούφτα ανθρώπων και το υπόγειο δίκτυο που στήνουν μεταξύ τους και με άλλους ομοϊδεάτες εκτός συνόρων -συνεργασίες ή απλή ανταλλαγή έργων-, δεν ξέρω εγώ έτσι το νιώθω το σκηνικό. Είμαι και στη Σύρο φυσικά στην απόλυτη Ελληνική επαρχεία που αν πεις ότι ακούς Metal σε περνάνε και για τρελό, δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό, μάλλον όχι.
Respect !!
Χρηστάρα, δεν ακούω μπλακ. Πολύ επιλεκτικά. Πολύ-πολύ-πολύ επιλεκτικά.CountRaven έγραψε: ↑Παρ 10 Νοέμ 2023, 14:44
...
Την στιγμή που ο μέσος Αθηναίος στονεράς / έντεχνος -τα ίδια σκατά, η ίδια φάρα είστε-, ψάχνει "αποδράσεις" στα πανηγύρια της Ικαρίας για να βρει "επαφή με την παράδοση" -πάντα με την πιστωτική του μπαμπά φυσικά. Ο -ένας, δύο- Θεσσαλός -βάλε ότι μέρος θες- χρησιμοποιεί την τέχνη του Black Metal στην οποία είναι ταγμένος, ως το απόλυτο βιωματικό όχημα που περικλείει μέσα το γίγνεσθαι του κάθε τόπου -όχι με μια καρμπόν τοποθέτηση μέσα στα κομμάτια ντε και καλά (φάση προηχογραφήμενα κλαρίνα ξέρωγω), αλλά με μια αύρα η οποία αγκαλιάζει την μουσική-.
Αλλά τόσο το άλμπουμ, όσο και το κείμενό σου, σκίζουν καρδούλες, οπότε σου έβαλα κι εγώ τη δική μου, κομμάτια να γίνει...
Συγκεκριμένα σε ό,τι γράφεις περί βιωματικού της τέχνης, ο Καρδιτσιώτης στην καταγωγή και γνωστός μπλακάς συγγραφέας Χρυσόστομος Τσαπραΐλης έχει βγάλει ΤΟ βιβλίο που αποδίδει ό,τι ακριβώς λες:

Τολμώ τοποθέτηση προϊόντος:
https://antipodes.gr/book/paganistikes- ... eparchias/
"The music you listen to becomes the soundtrack of your life." Jimi Hendrix
- CountRaven
Αγαπάμε και το βιβλίο και τη σελίδα και το συγγραφέα και αυτά που γράφει και και ... Έπιασες ΦΟΥΛ αυτό που ήθελα να πω. Χαίρομαι! Μη σου πω τον είχα και στο μυαλό μου όταν έγραφα το κείμενο / άκουγα το άλμπουμ!Mamercus έγραψε: ↑Παρ 10 Νοέμ 2023, 17:39Χρηστάρα, δεν ακούω μπλακ. Πολύ επιλεκτικά. Πολύ-πολύ-πολύ επιλεκτικά.CountRaven έγραψε: ↑Παρ 10 Νοέμ 2023, 14:44
...
Την στιγμή που ο μέσος Αθηναίος στονεράς / έντεχνος -τα ίδια σκατά, η ίδια φάρα είστε-, ψάχνει "αποδράσεις" στα πανηγύρια της Ικαρίας για να βρει "επαφή με την παράδοση" -πάντα με την πιστωτική του μπαμπά φυσικά. Ο -ένας, δύο- Θεσσαλός -βάλε ότι μέρος θες- χρησιμοποιεί την τέχνη του Black Metal στην οποία είναι ταγμένος, ως το απόλυτο βιωματικό όχημα που περικλείει μέσα το γίγνεσθαι του κάθε τόπου -όχι με μια καρμπόν τοποθέτηση μέσα στα κομμάτια ντε και καλά (φάση προηχογραφήμενα κλαρίνα ξέρωγω), αλλά με μια αύρα η οποία αγκαλιάζει την μουσική-.
Αλλά τόσο το άλμπουμ, όσο και το κείμενό σου, σκίζουν καρδούλες, οπότε σου έβαλα κι εγώ τη δική μου, κομμάτια να γίνει...
Συγκεκριμένα σε ό,τι γράφεις περί βιωματικού της τέχνης, ο Καρδιτσιώτης στην καταγωγή και γνωστός μπλακάς συγγραφέας Χρυσόστομος Τσαπραΐλης έχει βγάλει ΤΟ βιβλίο που αποδίδει ό,τι ακριβώς λες:
Τολμώ τοποθέτηση προϊόντος:
https://antipodes.gr/book/paganistikes- ... eparchias/
Re: MELAN SELAS (GR) - Zephyrean Hymns (2023)
Το βιβλίο είναι φοβερό, ανά διαστήματα καθηλωτικό. Το έδωσα σε έναν φίλο πριν κάτι μήνες και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Του βιβλίου. Ψάχνω ανάλογες δημιουργίες, αν έχετε να προτείνετε.
- CountRaven
Έχει και σελίδα φτιάξει ο συγγραφέας -στο facebook- και ανεβάζει έξτρα ιστορίες.
- Bersekeros
Όπως νομίζω γίνεται εμφανές τον τελευταίο καιρό,
η μεγάλη φετινή πολύ δυνατή στιγμή στον χώρο της εγχώριας σκηνής του Black Metal, είναι οι Melan Selas με το Zephyrean Hymns.
Αυτό το οποίο όμως, δεν είχα κάνει ως σύνδεση στο μυαλό μου, είναι ότι φέτος ο D.K. (το ήμισι) από τους Melan Selas, συμμετείχε ως κιθαρίστας και σε ένα άλλο κορυφαίο άλμπουμ που άκουσα και μου άρεσε πολύ μέσα στη χρονιά (2023).
Αναφέρομαι στο ομώνυμο των Riffobia, που αποτελεί ένα εξαιρετικό άλμπουμ old school thrash metal.
Οπότε μιλάμε για 2 πάρα πολύ δυνατά φετινά άλμπουμ, στα οποία συμμετείχε ο κιθαρίστας Dimitris Kontogiannis.
η μεγάλη φετινή πολύ δυνατή στιγμή στον χώρο της εγχώριας σκηνής του Black Metal, είναι οι Melan Selas με το Zephyrean Hymns.
Αυτό το οποίο όμως, δεν είχα κάνει ως σύνδεση στο μυαλό μου, είναι ότι φέτος ο D.K. (το ήμισι) από τους Melan Selas, συμμετείχε ως κιθαρίστας και σε ένα άλλο κορυφαίο άλμπουμ που άκουσα και μου άρεσε πολύ μέσα στη χρονιά (2023).
Αναφέρομαι στο ομώνυμο των Riffobia, που αποτελεί ένα εξαιρετικό άλμπουμ old school thrash metal.
Οπότε μιλάμε για 2 πάρα πολύ δυνατά φετινά άλμπουμ, στα οποία συμμετείχε ο κιθαρίστας Dimitris Kontogiannis.
- crimsonglory
Το ακούω τώρα και είναι όντως καταπληκτικό άλμπουμ. Μαζί με Θλίψις & Drakon Ho Megas, αν το βρώ κι αυτό κάπου να το τσιμπήσω νορμάλ, δεν βλέπω να ακούω τίποτα άλλο στο αυτοκίνητο όλο το χειμώνα.
- CountRaven
Υπάρχει στον Floga κανονικά.crimsonglory έγραψε: ↑Δευ 13 Νοέμ 2023, 00:18 Το ακούω τώρα και είναι όντως καταπληκτικό άλμπουμ. Μαζί με Θλίψις & Drakon Ho Megas, αν το βρώ κι αυτό κάπου να το τσιμπήσω νορμάλ, δεν βλέπω να ακούω τίποτα άλλο στο αυτοκίνητο όλο το χειμώνα.
https://flogarecords.com/store/?s=Drako ... pe=product
Αν θες να το πάρεις από την μπάντα σε φέρνω σε επαφή.
- crimsonglory
Thlipsis & drakon ho megas τα πήρα από floga κανονικά. Το melan selas μου κάθεται λίγο βαρύ το 18αρι+shipping στο bandcamp, αλλά τον άλλο μήνα με το δώρο κτλ πιστεύω θα την κάνω την κίνηση.CountRaven έγραψε: ↑Δευ 13 Νοέμ 2023, 20:45 [
Υπάρχει στον Floga κανονικά.
https://flogarecords.com/store/?s=Drako ... pe=product
Αν θες να το πάρεις από την μπάντα σε φέρνω σε επαφή.
- CountRaven
Σήμερα η μπάντα μιλάει ζωντανά στην εκπομπή Golden Rules του Αντώνη Κουμιώτη. Η εκπομπή παίζει τώρα.
http://radio.e-volos.gr/
http://radio.e-volos.gr/