Jonestown: Paradise Lost (Ντοκιμαντέρ)

Ταινίες, βιβλία, comics, ζωγραφική κλπ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Scrollkeeper
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 5979
Εγγραφή: Παρ 29 Δεκ 2017, 19:30
Επικοινωνία:

Jonestown: Paradise Lost (Ντοκιμαντέρ)

Δημοσίευση από Scrollkeeper »

Σε λίγες μέρες κλείνουν 40 χρόνια από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Jonestown της Γουιάνα στις 18 Νοεμβρίου του 1978. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ρίχνει μια ματιά σε όλα όσα έλαβαν μέρος την εβδομάδα πριν την μαζική αυτοκτονία/δολοφονία 900 ατόμων μέσα από την οπτική των πρωταγωνιστών των γεγονότων, των διασωθέντων αλλά και των συγγενών των θυμάτων.



Το Σκηνικό

Πάνω από 900 μέλη μιας οργάνωσης με ηγέτη τον James (Jim) Warren Jones που εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ με σκοπό να δημιουργήσουν την ιδανική κοινωνία στη μέση του πουθενά, καταλήγουν νεκρά με τα πρώτα σημάδια να δείχνουν πως πρόκειται για ομαδική αυτοκτονία. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται περίπου 300 παιδιά καθώς επίσης και ο Jim Jones.

Η Οργάνωση

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 50 όταν ο Jim Jones ιδρύει την οργάνωση Peoples Temple στην Ινδιανάπολη. Πρόκειται για μια θρησκευτική οργάνωση (ή κίνημα όπως έλεγαν) με αφετηρία τον Χριστιανισμό και αρχηγό τον ίδιο τον Jones. Αρχικά τα κηρύγματά του βρίσκουν απήχηση στη τοπική κοινωνία (κάποιες από τις συνεδρίες που πραγματοποιεί συγκεντρώνουν πάνω από 10 χιλιάδες άτομα), αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 60 η οργάνωση μετακομίζει στην Καλιφόρνια. Ο λόγος; Ο Jones πείθει τους πάντες πως το Σικάγο και η Ινδιανάπολη θα καταστραφούν από επίθεση με πυρηνικά όπλα (Ψυχρός Πόλεμος), πως η Καλιφόρνια είναι η πλέον ασφαλής περιοχή για αυτούς και την οργάνωση, και πως όλα αυτά του φανερώθηκαν σε όραμα.

Πάρα κάποιες διαφωνίες που εκφράζονται αρχικά, τα μέλη πείθονται και τον ακολουθουν σε νέες εγκαταστάσεις στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Η κίνηση αποδεικνύεται σωστή, καθώς από τη στιγμή εκείνη η οργάνωση αρχίζει να γιγαντώνεται με γοργούς ρυθμούς. Εντατικός προσηλυτισμός, πλύση εγκεφάλου και spiritual/faith healings είναι η νέα πραγματικότητα για τους "πιστούς" της οργάνωσης και σύντομα θα γίνει ρουτίνα για αρκετούς από αυτούς. Τα εγγεγραμμένα μέλη αγγίζουν τις 5.000 (μαρτυρίες αναφέρουν πως ο αριθμός ξεπερνά τις 15.000), ενώ ο Jim Jones λατρεύεται σαν θεός/προφήτης/ηγέτης και τυγχάνει τυφλής υποταγής. Ο Jones προτρέπει τα μέλη της οργάνωσης να ζουν και λειτουργούν συλλογικά ώστε να προφυλαξουν τη ψυχή τους, αλλά και για να δημιουργήσουν το ιδανικό μέρος για να ζουν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 και έχοντας φτάσει το critical mass που επιθυμεί, ο Jones μετασχηματίζει την οργάνωση και της δίνει ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα. Μέλη της παίρνουν μέρος σε προεκλογικές εκστρατείες καθ' υπόδειξη του Jones, ενώ ο ίδιος στηρίζει ανοιχτά συγκεκριμένους υποψήφιους. Κάποιοι από αυτούς εκλέγονται και ανταμοίβουν τον Jones με αξιώματα και οικονομική ενίσχυση για την πολύτιμη βοήθεια που τους παρείχε.

Τα χρόνια που ακολουθούν, ο Jones θα απαρνηθεί τη Βίβλο, θα αποκαλύψει πως είναι άθεος και πως η θρησκεία ήταν μόνο το μέσο για να πετύχει το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να επιτελει "αποστολικό σοσιαλιστικό" έργο. Πλέον τα κηρύγματά του είναι ένα συνονθύλευμα σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών θεωριών που βρίσκουν ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση σε Αφροαμερικανούς (βρισκόμαστε στην εποχή του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ) και στα φτωχότερα στρώματα της Αμερικάνικης κοινωνίας (άστεγους, ναρκομανείς κλπ). Παράλληλα ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με ριζοσπαστικοποιημένες και επαναστατικές οργανώσεις της εποχής, ενώ αναπτύσει και ακτιβιστική δράση.

Παρά την επιτυχία και το πρόσωπο που εμφανίζει προς τα έξω ο Jones, έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες φωνές που κάνουν λόγο για ναρκωτικά, σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση, συνωμοσίες κλπ., ενώ κάποια μέλη εκφράζουν την δυσαρέσκεια ή δυσπιστία τους και παίρνουν αποστάσεις ή αποχωρούν. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η "Αποστασία των Οκτώ" (όπως ονομάστηκε από τον ίδιο), κατα την οποία 8 από τα μέλη της οργάνωσης αμφισβητούν ανοικτά τον Jones και αποχωρούν παίρνοντας μαζί τους όπλα και πυρομαχικά που προοριζονταν για την οργάνωση. Σε μια επίδειξη ισχύος ο Jones οργανώνει ομάδες εντοπισμού, ενώ φτάνει μέχρι κ να ναυλώσει αεροσκάφος για αναζήτηση από αέρος. Λίγο αργότερα καλεί κάποια από μέλη της οργάνωσης και τους κάνει λόγο για ομαδική αυτοκτονία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που δεν τελικά δεν πραγματοποιείται. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ομαδική αυτοκτονία στο όνομα του σκοπού της οργάνωσης, ενώ από τότε γίνονται αρκετές πρόβες-τελετές για την στιγμή που θα έρθει η «κατάλληλη ώρα» για αυτό.

Η αυξανόμενη πίεση από τα media οδηγουν, τελικώς, τον Jones και έναν πυρήνα 500 μελών της οργάνωσης στη Γιουάνα, στην Λατινική Αμερική. Εκεί νοικιάζουν από τη κυβέρνηση της χώρας αρκετά στρέμματα γης και χτίζουν έναν οικισμό κοντά στα σύνορα με την Βενεζουέλα, δίνοντας έτσι σάρκα και οστά το όραμά τους. Ο οικισμός, που παίρνει το όνομά του από τον εμπνευστή του (Jonestown), βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη ζούγκλα, έχει περιορισμένα αποθέματα πόσιμου νερού και καλλιεργήσιμης γης και απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τον πολιτισμό.

Με εθελοντική εργασία των μελών, μέσα σε λίγο καιρό ο οικισμός καταφέρνει να έχει τα πάντα: κοιτώνες, μαγειρεία, φαρμακείο, αναρρωτήριο, σχολείο και παιδικό σταθμό, τραπεζαρίες και γενικά ότι χρειάζεται για να στεγαστούν και να εξυπηρετηθούν 1000 περίπου άτομα. Παρά τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια, ο Jones επιλέγει να περνά αρκετό καιρό στον όχι και τόσο ειδυλλιακό οικισμό διαβάζοντας και οργανώνοντας την "εκπαίδευση" των κατοίκων του. Οι δε κάτοικοι του οικισμού απασχολούνται υποχρεωτικά σε κατασκευαστικές και αγροτικές εργασίες, ενώ μετά την εργασία παρακολουθούν "μαθήματα σοσιαλισμού" από τον Jones που πλεον θεωρεί ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει την τελεια κομμουνιστική κοινωνία.

Πίσω στις ΗΠΑ ο θόρυβος για την οργάνωση συνεχίζεται παρά την φυγή των μελών της στο εξωτερικό, ενώ οι μαρτυρίες για κακομεταχείριση και βασανισμούς ατόμων στην Jonestown όλο και πληθαίνουν. Έτσι, αποφασίζεται η αποστολή μιας μικρής ομάδας από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο της εποχής με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση. Η αποστολή αυτή είναι που τελικώς πυροδοτει τα τραγικά γεγονότα που περιγράφονται στο ντοκιμαντερ "Jonestown: Paradise Lost" με θύματα μέλη της οργάνωσης αλλά και της ίδιας της αποστολής.

Στον μέταλ κόσμο εκτός Αμερικής, η ιστορία έγινε γνωστή μέσω του έπους των MANOWAR που κάνει αναφορά στο σκηνικό της δολοφονίας/αυτοκτονίας (Reverend Jim, kool-aid, cult of the damned, etc):



Όλοι όσοι αυτοκτόνησαν/δολοφονήθηκαν εκείνη τη μέρα το έπαθαν από δηλητηρίαση. Όλοι εκτός από έναν που "εφυγε" από σφαίρα στο κεφάλι. Αυτός ήταν ο Jim Jones. Κάποια μέλη της οργάνωσης υποστηρίζουν πως είχαν διαταχθεί από τον Jones πριν ξεκινήσει η διαδικασία να μεταφέρουν χαρτοφύλακες με χρήματα και διαβατήρια στην πρεσβεία της τότε Σοβιετικής Ένωσης στη πρωτεύουσα της χώρα, Georgetown. Η συγκεκριμένη αποστολή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς μόλις τα μέλη έμαθαν την πρόκειται να συμβεί γύρισαν πίσω αναζητώντας τις οικογένειές τους. Ο δικηγόρος του Jones και μέλος της οργάνωσης υπέβαλε προς την Αμερικανική δικαιοσύνη αίτημα διάλυσης της οργάνωσης λίγες μέρες μετά το συμβάν. Μέχρι και σήμερα ο φάκελος για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραμένει κλειστός παρά τις προσπαθειες συγγενών των θυμάτων να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν.
They shall grow not old, as we that are left grow old: Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning, We will remember them.
Άβαταρ μέλους
theBox
Δημοσιεύσεις: 6252
Εγγραφή: Κυρ 31 Δεκ 2017, 14:56

Jonestown: Paradise Lost (Ντοκιμαντέρ)

Δημοσίευση από theBox »

Guyanaaaaaaaa.....γκουχ γκουχ.....πολύ ενδιαφέρον, εχει μπει στα to watch για σουκου. Thanks!
Εραστής του έντεχνου μεταλλικού ήχου.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Heavy metal κουλτούρα”